Pinterest

Thursday, February 18, 2016

Diari Februari #2.


11 Februari

Masuk pukul 12:30 hari ni sebab terlambat bangun. Aku mati-mati ingatkan hari ni shift noon rupanya full. Argh, salah tengok jadual pulek. Macamlah salah besar sangat tak masuk pagi sebab takut tak ada orang jaga. Aku tengok ada je orang yang boleh tolong tengokkan. Lagipun pagi bukannya ramai customer sangat.  

Sambung baca novel lagi setiap kali free. Haha. Khusyuk betul aku baca. Selagi novel tu tak habis rasa macam tak tenteram je hati aku, lol. Cerita Gumanthong dah habis. Cerita ketiga Ngeri, pun dah habis. Sekarang baru nak masuk cerita terakhir, Sorok-sorok. Tapi aku tak start baca pun lagi sebab tadi dah pukul 9:50 malam. 

Cerita Ngeri memang ngeri gila. Macam filem Saw. Meremang bulu roma aku baca. Nak muntah pun ada -.- 

Aku tak sangka pulak ada part time kat situ yang kuat mengadu. Kau nak bodek si SA tu ke macam mana? Poyo lebih macam tak pernah buat salah je. Haishhhhhhh. Mind your own business boleh tak?


12 Februari

Akhirnya... Aku dah habis baca novel Anak Patung Nana. Lega hati saya dibuatnya. Kihkih. Lepas tu sambung pulak baca komik Sumpahan Puaka Soichi. Komik ni pun best jugak, sekejap je baca dah habis.

Hari ni shift morning. Okeylah dapat balik pukul 7 petang sebab sebelah malamnya sepupu aku tunang. Ingatkan tak nak pergi sebab penat kerja kan tapi pergi jelah, bukan selalu dapat tengok dia tunang. Hahaha. Tak sangka dah tunang dah. Dulu masa kecik main sama-sama, bukak spa, bukak kedai gunting rambut. Hari ni dah jadi tunang orang. Tahun depan dah nak kahwin dah. Huhuhu. Aku bila pulak? Erkkkkkkkkkkkk.


13 Februari

Mintak cuti hari ni sebab nak pergi Shah Alam, sepupu yang lain kahwin pulak. Best lah dapat jalan-jalan sekali, release tension dan penat kerja. Siapa cakap jadi part time promoter tak penat? Bukan setakat penat fizikal, mental pun boleh exhausted nak layan kerenah manusia yang berhati busuk. Hati kena sado tau.

Wedding kali ni diadakan di Roof Garden Hotel, Shah Alam. Masuk-masuk hall, nampak warna dark green je. Aku dengan adik sesat warna peach. Lol. Sempatlah bergambar di photoboth buat kenangan. Haha.


Sebenarnya aku tak faham betul dengan manusia yang berhati busuk ni. Tak boleh langsung tengok orang senang. Walaupun aku banyak curi masa waktu kerja untuk baca novel, tapi tak adalah sampai tak buat kerja, tak layan customer langsung. Pandai kau buat cerita cakap aku tak serve customer eh?

Yang selama ni kau lepak borak-borak dengan geng-geng kau, customer nak cari kasut tak jumpa sampai datang tanya aku, tak nak kecoh pulak? Salah orang nampak je, salah sendiri buat bodoh, buta tak nampak.

Haish.

Kak Afiqah kata mungkin dia dengki dengan aku sebab aku budak department ladies tapi aku selalu join budak department gents. Seriously lah? Dah fair terpisah, kau expect aku nak datang kat kau semata-mata nak borak dengan kau ke? Lepas tu nanti bukak cerita yang aku kuat berjalan pulak. Haha OK.

Seriously malas nak layan, perangai macam budak-budak.


14 Februari & 15 Februari

Masih cuti. Disebabkan dalam jadual aku OFF, jadi aku sambung jelah cuti. Kalau ikutkan hati memang aku nak berhenti je terus. Habis cerita. Kerja kali ni paling tak best aku rasa. Yang jadikan best cuma sebab ada manusia-manusia masuk air yang sekepala dengan aku macam Iqaa, Fatin, Kak Afiqah, Kak Yana, Kak Marina. Kalau tak ada mereka semua ni maka suramlah hari-hari bekerja aku setiap hari. Huhuhu. 

Ceh, dah letak nama dalam blog, kenalah belanja waffer. Crepe2u ke... Haha.


16 Februari

Full shift. Rasa macam nak sambung cuti je -_-

Panas hati rasanya bila tengok budak-budak kaki mengadu berkumpul, borak-borak lepas tu gelak kuat-kuat. Amboi, mengaku dulang paku serpih nampak??? Hahahahahahahahaha pathetic gila.

Fatin dah berhenti. Lepas ni siapa pulak nak berhenti?

Akulah.
Hahahahahaha.

Semua orang pun dah menyampah dengan budak-budak kaki mengadu yang tak reti cermin diri sendiri tu.


17 Februari

Full shift lagi untuk kali yang terakhir. Huuu tak sedih pun. Pagi-pagi dapat berita Kak Yana dah berhenti. Semalam last day. Habislah tinggal kami tiga orang, makin tepulah jawabnya. Hahahaha. Konon-konon aku nak jadi orang yang berhenti dulu lepas Fatin berhenti rupanya Kak Yana dah berhenti dulu. Heh.

Nasib baik semalam dah rehat, dah selfie, dah buat video sama-sama. Adalah kenangan jugak :p

Dah tak ada apa sangat pun nak cerita pasal kerja, customer pun ada tak ada je. Memang kami berbual sesama sendiri jelah. Semalam ada jugak sale 700 lebih. Hari ni langsung tak ada. Hahahahaha. Kesian tak laku T^T

Tak sabar nak berhenti esok. Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!


18 Februari

Masuk pukul 10 pagi, balik pukul 2 petang. Alangkah heaven-nya hidup ini. Hahahaha.

Hari ni okey je. Tak ada apa yang best atau tak best pun berlaku. Cuma tadi aku pergi isi minyak motor sorang-sorang. Entah macam mana tiba-tiba jadi tak reti lah pulak sampai habis tumpah minyak tu. Adoi. Nasib baik tiba-tiba ada lelaki baik hati tolong isikan minyak elok-elok sampai penuh tak boleh nak isi dah -_-

Terima kasih ye siapa pun anda. #humanityrestored Kihkih. Walaupun perkara sekecil ini, kita kena hargai. Hihi.


20 comments:

  1. wah~ tension bena jiwa raga sy kalau ada orang busuk ati tahap gaban tu... doakan aja la dia tu.. kalo tak bygkan, awk amek dia cmpak p sungai hulu tiram. lepas cincang 888 kali gamaknya lunyai kalah daging cincang. hohoho #imaginasi ya #criminalminds. Hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi kejamnya hahaha. fieyqa tak layan pun, biarkan je. perati dari jauh :p

      Delete
  2. makin letih kerja tambah dgn org dengki ni. haihhh. sian fieyqa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.... tak apalah biarlah dia, bukan senang nak tutup mulut orang :)

      Delete
  3. bussuk hati betul meh sini qila lempang dia boleh tak oh my god so annoyinggg hahahaha
    bertabah la my fieyqa <3333 hihihihihi berhenti cepat!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun, lempanglah qilaa, lempang sampai bisu pun takpe. hahaha.

      Delete
  4. kalau sy pun mmg akan berhenti gak kalau suasana kerja macam ni. tak tenang rasanya nak kerja. manusia T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... biasalah manusia. kita tak usik dia, dia sibuk kacau kita ><

      Delete
  5. tak suka betul ada kaki adu kaki bodek ni :( sabar eh Fieyqa

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang tak faham, bukannya naik pun gaji dia ngadu-ngadu pasal orang ^^'

      Delete
  6. dalam byk byk yg baik, ad jgk yg buruk. biasa lah tu. alaaa fieyqa bebila nk benti boleh je kan. hehe so biarkn dorg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia biasalah kan :) alhamdulillah dah berhenti dah. hehehe.

      Delete
  7. Perangai manusia pelbagai sungguh kekadang pepelik je haha sabar ye fieyqa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana kak. fieyqa tak kacau dia pun. huhu okey :)

      Delete
  8. mana2 tempat kalau kita dok diam dan tak cari pasal memang akan wujud makhluq sebegitu..kalahkan peel budak kecil....

    kenapa situasi kerja fieyqa macam kat parkson ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu takpe........ fieyqa pun tak faham. hahaha. entah apa-apa je.

      emmm. bukan parkson, tapi adik beradik tiri dia, kehkehkeh.

      Delete
  9. "the worst situations is the best situations" hurm tu mat saleh punye quotes yang sampai sekarang sy tak faham . haha macam tak logik tp ade juga releven nye . Kadang2 manusia yang jenis mcm tu , tak tau lah die ni datang dari mane perangai macam tu . Kadang2 takde yang jenis perangai camtu pon tak best jugak , at least ade sikit life drama gitu , bukan cliche drama macam "Org kaya (customer) masuk ke kedai , pastu nampak "cashier" di buli dgn pekerja di situ n then org kaya tu protect pastu ade pulak lelaki lain minat "cashier" tu jugak tp kite tau yang "org kaya tu mesti kahwin ngan cashier tu jugak" .

    Oh alangkah bestnye turning point cenggitu . haha Alright that's it , the moral of the story is , segelintir yang perangai mcm tu , dorg ni mungkin ade problem sendiri , missed communications maybe . Raut wajah pon main peranan . Anything could happen that actually you and her actually doesnt realised it before kan . I don't know the situations how it is , tapi for sure this time maybe you make a right decisions . Berhenti shj sebelum melarat ke kepala mahupon hati . haha Nice diary btw :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita apa tu syamsid orang kaya-cashier segala tu? HAHAHAHA.

      tak tahu nak komen apa sebab sebelum-sebelum ni memang baik dengan dia. selalu je tegur.
      kadang-kadang kalau tak tegur pun, mesti akan senyum kalau terpandang dia. so macam
      tak ada sebab nak miscommunication etc. tapi tak tahulah apa yang dia simpan dalam hati :)

      Delete
  10. Dalam dunia pekerjaan mmg mcm tu kan. Dlm ramai ramai org yg suka dan takde masalah langsung dgn kita, mesti ada jgk terselit manusia manusia dari golongan yg xsuka kita. Padahal kadang-kadang salah sekecil-kecil kesalahan pun nak diperbesarkan macam apa je. Take care syg! Moga Allah jauhkan kita dari sifat hasad dengki dan berada dalam kalangan orang yang baik baik aje. InsyaAllah! Keep calm and mind your own business kata kt orang tu erh! Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe biasalah manusia, memang tak boleh nak lari dah. huhu. buat tak tahu je senang.
      amin. in shaa Allah. terima kasih :)

      Delete

Wanna say something? :)

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.