Pinterest

Saturday, July 02, 2016

3 MUST-HAVE MAKEUP FOR BEGINNERS

Assalamualaikum :)

Today, let's talk about makeup!

Makeup has been a woman’s treasure and when we were little girls, we were waiting for the right age to purchase our own makeup items and apply it on our face. However, some of you might remember that when we all first started, we hardly have any clue of what type of makeup we should own and what works with our skin tone. If you are one of beginners (just like me), let’s take a look at the three must-have makeup items that will definitely serve you well even when you are a newbie in the beauty department :D 


1. Lipstick 

Everyone knows that lipstick helps add colour to your face and can quickly make you appear fresh even though you are not. Haha -_- Choose from the vast choices of lipstick shades available in the market from various makeup brands. However, do take into mind that you should choose lipstick colours which matches your skin tone. If you are unsure, lipstick shades such as nude and pink will always do the trick. 



2. Powder 

Even when we were girls, powder has been very familiar to us but as you grow up you discover that there are various compact powders with many function to choose from. Some have minerals, shimmer and dual impact. If you are a beginner, choose the neutral shade which match your skin tone and apply it to give your face a fresh touch. For me, since I have sensitive skin, I will choose mineral powder over everything else ._.



3. Eyeliner 

Eyeliners are a must-have for beginners as it helps make your eyes pop. You can choose from liquid, chalk, pencil or gel eyeliners depending on your level of makeup expertise. If you are a natural pro, liquid eyeliners will be perfect. Meanwhile, if you are still in the beginner zone, pencil eyeliners will be your suitable fit. However, untuk manusia bertangan kayu macam aku, dua-dua pun aku fail T_T


So, these are the 3 must-have makeup items for beginners! Perempuan memang tak akan lari daripada makeup kan? Bezanya pandai dengan tak pandai je. Haha. Secara jujurnya, aku memang tak pandai makeup langsung tapi aku berminat nak belajar. Cemburu tengok orang yang pandai conteng muka. Ergh T_T

28 comments:

  1. saya suka kaler nude sbb cantik. tpi takleh pakai sebab kulit saya taklah berapa cerah. kang nampak pucat je nanti haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama lah fieyqa pun suka kaler nude tapi nak pakai tak konfiden je T-T

      Delete
  2. Yezzaaa... That's where I begin too!!! Bedak, eyeliner, blusher, then only dpt hobi baru suka beli lipsticks. Haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. *high five* fieyqa pun suka beli lipstik walaupun bukan pakai pun hahaha.

      Delete
  3. tak reti nak guna eyeliner T_T hahahaha tgk org lain pakai okay je tapi kalau kat muka sendiri nmpak mcm apa dah hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehhhhhh sama lah tak reti jugak hahaha. kan? sadis je tengok orang lain pakai cantik je. huhu.

      Delete
  4. i only hv face powder tu pun untk elak oily je (not really into makeups)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. fieyqa kalau malas pun keluar pakai bedak baby je :3

      Delete
  5. Tiga-tiga ada tp selalu pakai powder je. Lipstick & eyeliner guna bila ada majlis je, itu pun org lain yg tlg pakaikan. Huhu. Noob bab2 makeup ni :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronoklah ada jugak orang nak tolong pakaikan. haha.

      Delete
  6. my very first makeup item is eyeliner. i teach myself how to use it. I was noob, like literally noob HAHAHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang mesti dah pro sangat pakai eyeliner kan? i was a noob and i still am :3

      Delete
  7. semua ada tapi semua habis sebab anak main.. huhu
    skrang bedak powder je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha budak-budak semua benda nak dijadikan mainan :3

      Delete
  8. anis pun fail btul bab bab nak pakai eyeline , last2 sapu makeup remover

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita wehhhhhhhhh high five hahahaha

      Delete
  9. FIEYQA HOW DARE U!!! Hahaha saje je nak masukkan all these 3 stuffs in my to-buy-list hahaha habis la duit raya qila hahahaha thank u for sharing! :P

    Qila nak beli mascaraaaa hehe eyeliner maybe and powder hihihihih

    ReplyDelete
  10. saya tak pandai pakai eye liner.. end up jadi mata hantu T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. fieyqa pun tak reti so memang tak akan pakai huhuhuhuhu

      Delete
  11. geram tengok lipstick2 yang bebanyak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? belilah lipstick banyak-banyak buat koleksi macam ni. hihihi.

      Delete
  12. chekced, semua dh ada :D


    tp kalau pakai eyeliner comot lg hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpeeee keep practicing mana tahu lama-lama boleh jadi makeup artist? amboi sangat kan :p

      Delete
  13. teringin nak pakai, tapi rasa macam rimas. hahaha. muka pun skin tak lawaa. T_T. so sadd. pernah beli eyeliner tapi end up pakai macam panda. huhuks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe takpe aina pakai je kalau rasa nak pakai :)

      Delete
  14. my eye liner skill is a total failure haha bagi la ape pun semua gagal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha semua tak reti pakai eye liner ni sama jelah kita semua hahahaha ._.

      Delete

Wanna say something? :)

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.