Pinterest

Wednesday, March 16, 2016

Wordless Wednesday #2


Kadang-kadang kita sibuk nak orang sayangkan kita
Tapi kita tak sedar, kita lupa nak sayang diri kita sendiri :/

Sunday, March 13, 2016

Review filem : Munafik


Assalamualaikum.

Semalam aku keluar dengan kawan-kawan sebab nak cari barang sikit plus tengok wayang. Filem Munafik menjadi pilihan. Kami tengok kat Aeon Bukit Raja. Masa nak beli tiket tu, seat pun dah nak habis. Hahaha. Nasib baik sempat beli. Itu pun beratur di priority line, kalau tak confirm tak dapat tengok -_-


SINOPSIS FILEM MUNAFIK

Adam (Syamsul Yusof) dikenali sebagai seorang ustaz yang dikurniakan ‘kelebihan’ kerana setiap pesakit yang mengalami ‘gangguan’ sering berjaya diubatinya mengikut cara perubatan Islam. Sikap merendah diri terhadap kelebihan yang ada pada dirinya itu amat disenangi oleh semua yang mengenali, terutamanya penduduk kampung di kawasan yang dia diami.

Kebahagiaan yang dikecapi Adam bersama isteri dan anaknya tidak bertahan lama selepas dia dan isterinya terlibat dalam kemalangan jalan raya yang ngeri. Isterinya meninggal dunia di tempat tragedi. Kematian isterinya, Zulaikha itu telah membunuh semua rasa dan mematahkan semangatnya untuk meneruskan tanggungjawab sebagai pengamal perubatan Islam yang sering mengubati orang-orang kampung.

Adam seakan-akan tidak boleh menerima Qada & Qadar Tuhan. Keimanannya mula rapuh, tergugat dan tidak sekuat dahulu. Adam mula murung, mengasingkan diri dari jemaah masjid dan lebih senang beribadat di rumah, ditemani anaknya Amir.

Dalam masa yang sama, Maria (Nabila Huda), salah seorang penduduk di kampung Adam mengalami gangguan jin/syaitan yang teruk sehingga ke tahap dia didiagnos oleh pakar perubatan moden dengan penyakit mental-kronik depresi (tekanan perasaan yang serius).


Kemewahan hidup keluarganya tidak membawa makna apa-apa bila gangguan yang dialaminya semakin lama semakin menggila kerana hanya bergantung pada ubat penenang yang kesannya hanya sementara. Ayahnya pula terlantar sakit dan dijaga oleh ibu tirinya, Zati. Zati meminta bantuan daripada Imam kampung untuk memujuk Adam mengubati Maria selepas kejadian Maria dirasuk teruk dan rumah mereka semakin banyak gangguan, penampakan jin/syaitan.

Sementara itu, Adam semakin tertekan kerana anaknya juga bersedih merindui arwah ibunya. Walau dalam keadaan tertekan, Adam terpaksa akur dan bersetuju untuk mengubati Maria selepas dipujuk dengan bersungguh-sungguh oleh Imam kampungnya. Bapa Adam, Rahim pula secara tiba-tiba datang melawat Adam dan cucunya. Dia juga menasihatkan Adam untuk membantu Maria. Gelagat Rahim yang agak pelik dicurigai Adam dan anaknya.


Dari saat pertama Adam bertemu Maria, misteri sebenar bermula dan persoalan demi persoalan timbul dalam pemikiran mereka. Ada kesinambungan cerita yang cuba diungkai tetapi masih tak jumpa. Episod demi episod gangguan telah menyentak kesedaran Adam. Dia zahirkan satu persatu petanda.

Apa yang sebenarnya melanda dalam kehidupan mereka berdua? Segala jawapan yang bakal terungkai semestinya mengubah seluruh kehidupan dan kekuatan iman Adam buat selama-lamanya.





Review :

Pada pendapat aku, cerita ni memang best sangat! Thumbs up kepada pengarahnya iaitu Syamsul Yusof.

Walaupun bukan cerita hantu sangat, tapi filem ni dah buatkan aku terkejut dan terjerit banyak kali. Haha. Malu sangat rasa macam nak menyorok bawah kerusi walaupun bukan ada orang tahu pun aku yang jerit.

LOL.

Cerita ni akan membuatkan korang sentiasa tertanya-tanya siapa sebenarnya dalang di sebalik semua kejadian yang berlaku? Apa kaitan di antara Adam dan Maria? Siapa sebenarnya yang terlibat dalam kemalangan langgar-lari isteri Adam? Kenapa Maria jadi macam tu? Siapa sebenarnya yang berniat jahat terhadap Maria? Mak tiri Maria tu jahat ke tak sebenarnya? Watak Shah yang macam mencurigakan tu kenapa sebenarnya? Ayah Adam nak beritahu apa sebenarnya kepada Adam? Apa semua ni????? Hahahaha.

Ye, itulah persoalan-persoalan yang akan bermain di minda korang sepanjang menonton cerita ni. 

Banyak scene dalam cerita ni yang buatkan jantung aku mengepam darah dengan kadar paling laju. Hahaha. Scene masa Adam nak ubatkan Maria yang first sekali tu memang paling awesome. Aku tak pernah lagi tengok cerita Melayu sampai rasa seram macam tu sekali. Lagi-lagi part bila Maria sebut "Dajjal". Huhuhu. Rasa macam nak menggigil.


Dan klimaks cerita ini ialah bila semua perkara terhurai satu persatu. Perkara yang korang tak akan expect pun berlaku. Dan orang jahat dalam cerita ini ialah watak yang paling tak disangka-sangka. Huhuhuhu.

Aku pelik bila kawan-kawan aku cakap diorang nangis tengok cerita ni sebab aku tak nangis-nangis pun sampai kesudah. Rupanya part paling lastttttttttt tulah yang paling sedih sampai aku termenangis T_T

Apa yang best pada cerita ni ialah sebab cerita ni sarat dengan pengajaran. Even kawan aku yang non-muslim pun suka tengok cerita ni. Cerita ni mengajar kita supaya sentiasa memaafkan dan jangan berdendam, dan kita kena redha terima qada' dan qadar Allah. Sesungguhnya Allah tak akan membebankan umat-Nya.

Sesiapa yang tak suka tengok cerita Melayu kat wayang (macam aku), pergilah tengok cerita ni. Sangat worth it!


Rating : Aku bagi 4.8 / 5 :)

Tuesday, March 08, 2016

Degree life update.


Assalamulaikum.

Hai! Long time no see. Errr. So, I’ve started my degree life. So far not so good. Lol.

Bagi yang tanya aku sambung course apa, maaf sebab tak jawab. Konon-konon nak surprise lah. Haha. Amende weh -_- Aku sekarang ambil course English for Professional Communication (EPC) di bawah Akademi Pengajian Bahasa. Daripada Fakulti Undang-undang ke Akademi Pengajian Bahasa, okeylah tu. Lokasi fakulti pun sebelah-menyebelah je, memang setiap hari terserempak kawan-kawan se-asasi dulu. Hehe -_-

Honestly, language is not as easy as I thought it would be. Bukanlah aku fikir senang sangat kacang goreng belajar tutup mata je, cuma mungkin lebih mudah kalau nak dibandingkan dengan law dan yang seangkatan dengannya. Rupanya tanggapan aku silap. Language is everything. Language is our part of life. Obviously.

And it is not easy.

Menjadi sebahagian daripada komuniti ni membuatkan aku rasa rendah diri dan bangga at the same time. Rendah diri sebab sebahagian besar daripada budak-budak kelas aku ialah lepasan TESL, English, Mass comm etc. Senang cerita yang memang dah biasa bercakap dalam bahasa inggeris. Sedangkan aku? Oh no.

Dan bangga sebab aku rasa... tak apalah tak naklah nanti orang cakap aku ni bangga diri pulak. Haha >.<

Buat masa ni aku masih sedang menyesuaikan diri dengan keadaan di sini. Mana tak terkejut sebab dulu kat Kedah semuanya senang. Kolej dekat dengan kelas, jalan kaki je. Kelas pukul 8, pukul 7.50 baru keluar bilik. Nak beli makanan senang. Nak keluar pergi mana-mana pun senang. Tapi kat sini, everything is different. Setiap hari kena bersiap awal sebab nak tunggu bas untuk ke kelas. Fakulti aku bukan main dia punya jauh. Nak beli makanan pun rasa jauh je mula-mula. Hmm. Tapi sekarang dah rasa dekat sikitlah. Haha.

I’m not complaining. Not at all. Cuma nak meluahkan je T_T

Aku tak boleh nak update sangat sebab buat masa ni aku tak ada internet yang betul-betul stabil. How sad. Kalau kat Kedah, internet laju. Boleh tengok youtube, siap boleh download movie lagi. 



T_T



Ok tak nak compare Kedah dengan Shah Alam lagi. Ok ok ok. Maafkan saya.

Aku sebenarnya cuba nak update selalu tapi.. keadaan tak mengizinkan. Sekarang ni pun dah mula kena buat research semua. Aku cuma harap yang aku tak akan abaikan blog ni lagi macam waktu asasi dulu ==’

I miss to write. God knows how much I love writing.

But I hate writing essays. Hahahahahahaha. Subjek aku banyak writing weh. Hahahahahahaha. Ok stop.

p/s : Rindu nak blogwalking, baca entry korang dan tinggalkan komen semuaaa.
Sekarang belum ada masa lagi. Sorry :/

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.