Pinterest

Thursday, May 05, 2016

Pengalaman kali pertama balik sendiri naik train.


Assalamualaikum.

Kalau korang baca previous entry aku yang konon-konon sedih sangat tak dapat balik rumah sebab homesick, sebenarnya aku balik juga akhirnya. Hahahahahahahahahahaha.

Ceritanya begini, ceh!

Petang tu aku memang dah redha sebab tak dapat balik tapi tiba-tiba kawan aku whatsapp tanya "Dah balik ke?" Emmm sedih je. Borak borak lepas tu dia cakap dia pun dapat tiket terakhir pukul 6 setengah petang. Aku pun macam hmm sekurang-kurangnya dapat balik..... Lepas tu dia cakap bas malam ada lagi waktu dia beli tiket dia. Aku pun excited punya pasal pergilah suruh dia tanyakan kat kaunter, last-last habis jugak -_- 

Dia bagi cadangan suruh naik train. Aku tak pernah naik train so memang tak terfikir langsung nak balik naik train. Terus call KTM, dia cakap train pukul 10.20 malam tinggal 28 seats. Aku cakap nak book terus boleh, dia cakap tak boleh kena beli kat kaunter. K.

Masa tu dah pukul 6 setengah, aku terus siap-siap nak kejar 28 seats tu. Call akak driver suruh ambil aku pukul 6:50 hantar ke KTM Padang Jawa. Sampai Padang Jawa, topup kad touch & go lepas tu masa nak swipe tu dia cakap baki aku tak cukup. Aku dah serabut, nak tanya kaunter tapi ramai sangat orang tengah beratur. Aku pun tanyalah sorang kakak ni. Dia pun tolong aku touch kad tu tapi tak boleh jugak. Tiga minit jugaklah kitaorang dok touch kad tu tapi tak boleh-boleh hahahahahahaha. Akhirnya baru aku sedar yang tempat aku touch tu untuk keluar bukan masuk. Jammed. Nampak tak betapa serabutnya aku masa tu? HAHAHAHA.

Sepanjang perjalanan dalam train yang lama gila tu, Kak Iza tulah yang teman aku. Hehehehe. Dia kata kesian kat aku sebab balik sorang-sorang, malam-malam pulak tu. Hmmm ada juga orang simpati kat aku. Kehkeh.

Sampai KL Sentral, Kak Iza teman aku tanya tiket train untuk ke Kluang, nak tahu kakak kaunter tu cakap apa? "Tiket habis dik, esok pagi je ada, pukul 5 pagi." Aku terus melopong 15 saat sampai kenyang makan lalat 6 ekor. Nak je aku balas, "Akak buat lawak ke ni? Sumpah tak kelakar langsung." tapi tak mampu. Huhuhuhu.

Aku terus call ayah tanya macam mana semua, akhirnya aku terima hakikat yang aku tak boleh balik Kluang malam tu dan aku kena tunggu train kat KL Sentral sampai subuh! Sedih sungguh rasanya hati ini. Hahaha. 

Pukul 2:40 pagi ><

Nasib baiklah aku ni peramah (sangat!) dapatlah lagi sorang kawan kat sini, Ika namanya. Dia nak balik Ipoh tapi train pukul 7 pagi. Lagi haruuu! Aku terus rasa bersyukur sangat waktu tu sebab sekurang-kurangnya train aku awal sikitlah daripada dia. Dapatlah aku berkejar untuk ke family day. Hehehehehehe.

Malam tu, kami habiskan masa dengan bercerita je. Seronok bila dapat kenal dengan orang baru tapi dah rapat macam kawan lama. Heeee. Aku memang stay up sebab segan nak tidur kat situ, takut pun ada. Walaupun sebenarnya ramai je perempuan tidur sepah-sepah kat situ. Huhu.

Tapi bila jam dah menunjukkan pukul 3 lebih, aku dah start rasa mengantuk. Tak boleh jadi ni. Aku pun ajak Ika pergi kfc sebab ramai perempuan tidur kat situ. Dapatlah jugak lelapkan mata dalam 40 minit kot? Aku tengok Ika langsung tak tidur. Hebat betul dia boleh tahan mata walaupun mata dah merah hahaha.

Bila dah pukul 5 pagi, train aku dah sampai, kami pun mengucapkan selamat tinggal kepada satu sama lain. Lol. Naik je train, cari seat, alhamdulillah dapat seat sebelah perempuan. Tak adalah segan sangat kalau nak tidur ke apa. Train bergerak je aku terus terlelap sebab memang ngantuk + penat sangat.

Yang tak bestnya naik train ialah sebab banyak sangat perhentian sampai rasa macam haih bila nak sampai ni. Hahaha. Yang lain okey je. Oh makanan mahal sikitlah. Aku beli roti je. Nasib baik memang tak lapar sangat.

Kat dalam train ni aku kawan dengan kakak sebelah seat aku jelah. Dia dari Perak nak balik Johor Bahru. Namaaa... Emmm, lupa pulak nak tanya nama dia siapa. Mungkin sebab dah tak sabar sangat nak balik.

Waktu sarapan. Terima kasih temankan saya sarapan ><
Tapi dia moody sikit waktu ni sebab tengah tidur lepas tu kena kejut suruh teman sarapan :p


Akhirnya dalam pukul 10 pagi, aku pun sampai Kluang. Terharu sangat bila nampak bandar Kluang. Hehe. Sampai rumah je tak sempat rehat, tak sempat makan, terus mandi dan bersiap untuk ke family day.

Walaupun perjalanan balik ni memenatkan dan bermacam-macam dugaan aku tempuh, tapi aku bersyukur sangat sebab dapat balik. Dapat tengok ibu ayah, adik-adik. Bila fikir balik walaupun macam-macam perkara terjadi yang nampak macam menyusahkan je tapi dalam masa yang sama Allah permudahkan aku dalam banyak perkara. Allah hantar 3 orang perempuan yang baik untuk teman aku sepanjang perjalanan supaya aku tak rasa lost dan keseorangan. Kalau mereka tak ada, especially Kak Iza dan Ika mesti aku huru hara dan tak tahu apa nak buat dalam situasi-situasi tertentu sebab aku ni cepat gelabah kadang-kadang -_- 

Alhamdulillah. betapa rahmat dan kasih sayang Allah itu begitu besar :')

Untuk Kak Iza, Ika dan kakak seat-sebelah-dalam-train, terima kasih sebab tolong temankan dan semuanyalah.
Aku doakan dimana saja kalian berada sekarang, semoga Allah permudahkan segala urusan kalian. Amin.
Dan untuk yang call sebab risau dan yang tak henti whatsapp sebab nak 'temankan aku', terima kasih juga ^^

Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik kepada ibu dan ayah. Amin.

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.