Pinterest

Friday, April 29, 2016

Adakah ini yang dinamakan homesick?


Assalamualaikum dan Salam Jumaat.

Minggu ni aku ada satu perasaan yang pelik sikit. Tak tahulah kenapa. Hmm. Rasa rindu rumah sangat-sangat, rindu ibu ayah, rindu adik-adik, rindu kucing. Teruk pulak tu. Asyik rasa nak menangis je T_T

Adakah ini yang dinamakan cinta homesick?

Kalau mengikut definisi yang diberikan Google, homesick is...

experiencing a longing for one's home during a period of absence from it.

Betullah tu kan aku tengah homesick ni? Hahahahaha :/

Hai.... Ingatkan bila dah study makin dekat dah tak homesick dah. Dulu masa study kat Kedah rilek je tak ada pun nak homesick bagai. Tak tahulah kenapa duduk Shah Alam tiba-tiba homesick. Payah betullah.

Lagi satu, sepatutnya hari ni aku balik dah. Sebab esok ada Family Day. Malangnya, aku tak dapat balik. Okey... Serius sedih sangat. Sebabnya ialah aku tak pandai lagi balik sorang-sorang. Lol. Aku tak reti nak pergi TBS dari Shah Alam, especially by myself. Sudahlah tak pernah pergi. Aku ni pelik-pelik sikit. Karang tak sampai Johor tapi sampai tempat lain pulak. Hahaha. Gosh, I can't even imagine -_-

Tak, hakikatnya aku memang penakut. K.

Arghhhh sebenarnya tak penakut sangat pun sebab semalam memang dah decide nak bantai je pergi sorang asalkan dapat balik Johor tapi bila aku cuba nak beli tiket melalui online, tiket dah habis. Okey sangat sadis. Kawan-kawan aku cakap boleh je beli tiket kat TBS terus tapi ....... deiiii malaslah aku nak cerita lagi. Haha.

Yang penting sekarang ni aku nak pergi tengok Ada Apa Dengan Cinta 2. Ada sesiapa dah tengok? Best tak?

Dan yang terakhir, anyone sudi share instagram yang jual baju lawa-lawa tak kisahlah blouse ke jubah ke dress ke? Please drop a comment ya. Aku nak shopping baju puas-puas bagi mengubati hati yang lara. Sobs. 

Thank you! ^^

Tuesday, April 26, 2016

Trend Baju Kurung Modern Terkini

Assalamualaikum.

Haaa pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan Mei dah kan. Puasa dah nak kunjung tiba. Raya pun dah mengintai dari tirai kamar, hehehe. Macam mana dengan persiapan raya korang? Baju raya dah beli belum? Untuk hari raya pertama memang dah jadi adatlah kita akan pakai baju kurung kan. Tapi baju kurung yang macam mana tu? Kalau kita tengok zaman sekarang ni, fesyen baju kurung modern dah makin cun melecun.

Macam trend-trend fesyen yang lain, trend baju kurung modern pun mengalami revolusi yang cukup pesat dan macam yang kita boleh tengok pada hari ni, industri fesyen tanah air semakin meriah dengan kedatangan ramai pereka fesyen yang memang berbakat tambah pulak dengan munculnya gaya-gaya fesyen yang cukup unik. Kalau kita tengok fesyen baju kurung modern 3 tahun lepas tak akan sama punya dengan yang sekarang.

So, sempena dengan sambutan Hari Raya yang dah nak dekat ni, jom kita tengok trend-trend baju kurung modern yang korang boleh beli buat koleksi baju raya tahun ni! Hehehe, mesti korang rasa nak beli semua ><


Baju Kurung Modern Lace

Cantikkan yang ni? Omg. Aku dah jatuh cinta sangat ni tak boleh nak bangun dah ni. Hahaha. 

Kalau korang tengok baju kurung ni, penggunaan lace sebagai material utama membuatkan baju kurung ni nampak unik + klasik gila! Dengan warna baby blue yang memang cantik sangat, confirm nanti pagi raya korang akan melekat je kat cermin tengok baju sendiri. Haha. And I’m very sure koleksi baju kurung modern lace ini mesti akan jadi antara pilihan no 1 perempuan-perempuan kat luar tu, mihmih.

Baju Kurung Peplum

Peplum!!! Uffff lawanya!!! Kalau tengok baju kurung peplum ni mesti ingat Saloma tak tahulah kenapa. Hahaha. Fenomena peplum ni sebenarnya dah start sejak 3 tahun lepas lagi tapi sampai sekarang fesyen ni still relevan untuk dipakai. Tak lapuk dek zamanlah kiranya. So, kepada kawan-kawan yang tengah baca ni, janganlah rasa teragak-agak nak menggayakan koleksi baju peplum ni sempena syawal nanti ye? :D

Baju Kurung Cape

Next, kita ada fesyen baju kurung modern yang disuntik dengan elemen cape macam kat atas ni. Fuhhhhhhhhhhh, aku tak pernah tahu baju kurung jenis cape ni boleh jadi cantik sangat macam tu????? :O Dulu tengok rasa macam “apa ni.....” Tapi bila tengok yang kat gambar atas ni rasa macam nak lari laju-laju je pergi beli. Hahaha. Kalau korang pakai baju kurung cape ni raya nanti mesti korang akan nampak elegan sangat! Bukan setakat elegan je, nampak bergaya lagi ala-ala diva gitu. Haaaa. Percayalah~

Baju Kurung Modern Klasik

Dan last sekali adalah rekaan klasik baju kurung modern yang sentiasa evergreen dan digemari oleh ramai wanita. Bukan setakat wanita, lelaki pun menggemarinya. Cewahhh! Lagi satu, kalau korang perasan, fesyen baju kurung modern mesti mempunyai potongan bahagian badan yang lebih singkat dan mengikut shape. Tahu tak kenapa? Haaa, tu kira macam dia punya ‘trademark’ lah! Hehehehehe.

Amacam??? Cantik-cantikkan??? Tunggu apa lagi??? 
Bolehlah start shopping untuk koleksi Syawal 2016 yang akan menjelma tak lama lagi ni :D 


Till then!


Friday, April 22, 2016

Temuduga SPA. Hurmmm.


Assalamualaikum.

Sekarang ni, aku dah balik semula ke Shah Alam. Cuti mid-sem dah habis minggu lepas. Kejapnya seminggu berlalu, macam tak rasa je. Ah ok, sebenarnya lebih seminggu. 9 hari + bonus 2 hari. Hehehehehe.

Sepatutnya balik sini hari Ahad (17 April) yang lepas tapi sebab hari Selasa (19 April) aku ada temuduga kat Johor Bahru, jadi aku ambil keputusan untuk sambung cuti. Seronokkan... Seronok tak seronoklah dua hari aku tinggal kelas. Huhu. Tapi kalau balik sini hari Ahad lepas tu pergi JB lepas tu nak datang sini balik, membazirlah pulak. Membazir duit, tenaga, masa dan segala-galanya -.-'

Sebenarnya, itulah kali pertama aku dapat panggilan temuduga SPA sejak aku isi borang SPA dua tahun lepas. Kalau ikutkan, aku tak nak cerita pun pasal interview tu tapi entahlah, rasa macam nak meluahkan sesuatu tapi tak tahu pada siapa. Blog jelah yang sudi mendengar cerita-cerita bosan aku. Hmmm.

Masa mula-mula dapat panggilan temuduga tu, memang aku rasa macam tak nak pergi je. Sebab aku dah sambung belajar dah pun kan. Buat apa nak fikir pasal tu lagi. Tapi bila fikir-fikir balik, rasa sayanglah pulak kalau tak pergi. Dapat tak dapat, itu belakang kira. Rezeki, kita tak tahu kan? Jadi berkat sokongan daripada ibu dan ayah tersayang, aku pun pergilah interview tu dengan penuh rasa teruja dan bersemangat. Ceh.

Tapi ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Masuk je dalam bilik temuduga tu, rasa macam kena tamparan hebat bila dia cakap aku sepatutnya teruskan belajar... Jangan buang masa sebab aku sekarang degree takkan nak turun balik ke tahap diploma? Waktu tu memang dah rasa down dah. 

Aku bukan tak fikir pun pasal semua tu. Aku dah fikir dah masak-masak. Tapi banyak faktor yang menyebabkan aku pergi temuduga tu. Kalau tak, memang aku tak pergilah. Temuduga je pun, belum tentu dapat lagi. Tapi janganlah cakap macam tu, sedih tau. Ada satu lagi ayat dia yang membuat hancur hatiku ini. 

Heh.

Sekarang ni aku malas nak fikir dah. Buat serabut kepala je. Aku serahkan semuanya pada Allah. Dia je yang tahu mana yang terbaikkan? Minggu depan test berderet-deret. Allah. Semoga Tuhan beri aku kekuatan T_T


Korangggg..... Doakan yang terbaik untuk Fieyqa ye? :)


Tuesday, April 12, 2016

Cuti seminggu. Hehehe.


Assalamualaikum.

Wehuuuuuuu. Lama tak menaip dalam blog ni. Haha. Niat untuk tak abaikan blog ni bila sambung belajar nampaknya tak kesampaian. Hakikatnya, dah sebulan tak update. Bukan tak ada niat nak update. Niat tu ada. Masa dan kerajinan tu je yang tak berapa nak ada. Haha. 

Kadang-kadang masa tengah belajar dalam kelas, rasa macam ada banyak benda je nak tulis dalam blog. Macam-macam terlintas dalam fikiran. Tapi bila blog dah terpampang depan skrin laptop ni, idea terbang ke mana pun tak tahulah. Last-last layan movie je, tak pun sambung buat assignments. *ceh, rajin kan*

Beberapa minggu ni memang rasa tak cukup nafas je, tak tahu kenapa. Rasa macam sibuk sangat, dengan macam-macam benda nak fikir. Nak balik, nak cuti, nak test, nak siapkan assignment, nak prepare slides untuk presentation, sampai kan aku mengalami depresi. Okey tak. Belum teruk sangat sampai tahap depression lah.

Tapi stress tahap nak lari pergi Neverland dan tak balik-balik.

Sekarang ni aku tengah cuti mid sem. Haaa itulah sebab utama mengapa aku update blog pada hari ini! Yeay. Kalau bukan sebab cuti mungkin blog ni akan krik krik untuk jangka masa beberapa bulan lagi sampai aku habis belajar agaknya. Kesian blog ni dapat owner macam aku, selalu kena tinggal. Huhuhuhu.

Sebenarnya dah 4 hari aku kat rumah tapi baru sekarang dapat update -__-


Sorry lah sebab entry ni tak bermanfaat langsung untuk dibaca. 
Chia chia chia <-- gelak paling annoying dalam dunia.


I need a vacation..........
Someone please take me somewhere far awayyyyy :3

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.