Pinterest

Sunday, January 15, 2012

Saya sayang atok :')

Tumblr_lxtx0xmnei1qjzmwfo1_500_large

3 hari yg sungguh sibuk.

Hari Jumaat lepas, atok saya sebelah ibu meninggal dunia. Sesungguhnya ajal dan maut di tangan Tuhan. Pagi Jumaat tu, semuanya berjalan seperti biasa. Cuma atok dah mula taknak makan, taknak minum. Ibu dengan nenek suap apa pun, semua dia tolak. Tengahari tu, ayah panggil ambulans sebab keadaan atok yg nampak tenat sangat. Atok menghembuskan nafas terakhirnya dalam ambulans, disamping isteri yg dikasihi. 


"Atok jaga diri baik - baik kat sana. Kita akan selalu tengok atok. Kita sayang atok.."


Al-Fatihah. Semoga atok ditempatkan di kalangan orang - orang yg beriman. Amin.

Friday, January 06, 2012

4 Sains Akaun 1.

Tumblr_lwxtg7orup1qmp2hpo1_500_large

Hari ketiga sekolah sudah timbul satu perasaan yg sangat annoying. Entah kenapa saya pun tak tahu. Dan tak ingin pun nak tahu kalau boleh. Hari ini jugak pelajar tingkatan empat dapat kelas. Serius saat itu, saat - saat yg mendebarkan. Lebih mendebarkan daripada waktu nak ambil keputusan PMR dulu. Okey over ._.

Saya dah putuskan untuk pilih Sains Akaun. Saya tak nak biologi. Saya tak boleh jadi doktor. Saya pening tengok darah. Saya tak nak belah katak. Saya benci katak. Dan hari ini saya dapat kelas 4 Sains Akaun 1. And guess what? Kawan - kawan yg sekepala dengan saya semua dapat kelas yg sama. Mihihihi.

Syukurlah. At least saya takkan jadi macam rusa masuk kampung.

Tapi serius. Saya tak suka kelas nih. Bosan. Suram. Tak ceria. Saya rindu kelas saya yg dulu. Saya rindu 3 RK1. Saya rindu budak - budak kelas tuh. Saya rindu keceriaan yg dulu. Hmmmmm.

Saya rindu.
Saya rindu.
Saya rindu.

K takde mood. Babai.

Monday, January 02, 2012

Blogging is a conversation from heart to heart :')

Tumblr_lx1xlmmjnq1qmiq2bo1_500_large

Dulu, aku nak sangat ada website sendiri. Aku selalu berangan nak hias website aku macam tuh lah, macam nih lah. Aku nak ada website sendiri pertama sebab aku minat menulis dan kedua ialah sebab aku nak cerita hidup aku disimpan supaya satu hari nanti aku boleh baca balik dan ketawa macam orang tak betul.

Masa aku darjah lima, aku baru pandai nak godeh-godeh internet. Social site pertama yg aku sign up ialah Friendster. Haha. Masa tuh kalau ada Friendster memang maju gila lah. Then ada seorang kawan aku kat Frienster suruh aku follow blog dia. Aku yg tak faham apa-apa nih pun tekan jeh lah link yg dia bagi. First impression aku macam "Wow! Aku pun nak website macam nih.." Aku ingat nak buat blog sendiri tapi aku tak faham apa-apa masa tuh so aku batalkan niat aku yg suci lagi murni nih. Agak dramatik disitu ye.

Naik darjah enam, aku dah tak selalu online sebab nak UPSR. Skema kan? Pelajar cemerlang lah katakan. Kalau aku online pun, aku just buat modul kertas soalan yg aku search kat Google. Dulu memang aku rajin gila okey. Bukan puji diri sendiri tapi memang hakikat. Haha. Masa akhir tahun darjah enam baru aku ambil keputusan untuk tekan button Create A Blog yg aku tak berani tekan setahun sebelumnya. 

Aku dah buat lepas tuh aku edit sikit-sikit. Satu malam aku edit tapi asyik jahanam jeh blog aku. Kesian kan? Masa tuh tak banyak tutorial best-best lagi macam sekarang. Dah penat edit tapi haram apa pun tak jadi, aku give up. So aku tinggalkan blog aku macam tuh jeh. Setahun aku biarkan blog aku tanpa kasih sayang. Bukan aku tak nak bertanggungjawab ke atas blog aku, cuma aku fed up. Haha. Booooo -.-

Aku mula aktif blogging since akhir tahun tingkatan satu. Okey masa tuh baru pandai edit sikit-sikit. Dah cun jugak lah blog aku masa tuh. Haha. Waktu tuh addicted gila kat blog. Kalau boleh, lepas update post, lima jam nak duduk depan pc tenung blog sendiri. Sewel tak sewel, kau jawab lah. Tp kita sendiri rasa puas hati bila tengok follower kita makin hari makin bertambah. Perasaan yg tak boleh digambar dengan kata-kata. Huhuhuhu.

Honestly, dari dulu aku tak pernah mengamalkan amalan "Follow you, follow me back." atau apa-apa yg sewaktu dengannya. Aku cuma akan follow blog yg aku rasa aku akan baca. Post yg menarik minat aku. Bukanlah blog yg hari-hari post cerita pasal boyfriend dia. K aku tak nak tahu pun semua tuh. 

Dulu, semua orang blogging sebab minat. Seronok bila blogging dua tahun lepas. Tapi sekarang dah lain. Dah berubah.. Kebanyakan newbie sekarang berblogging kejar follower. Tahu kenapa aku cakap macam tuh? Sebab itulah hakikatnya. Orang yg kejar follower nih bila kita bw kat blog dia, dia akan bw balik kat blog kita. Then dia akan follow kita lepas tuh tinggalkan mesej kat shoutbox kita "Dah follow awk. Follow saya balik. Tq." Kita bw balik kat blog dia tapi still blog dia tak menarik minat kita untuk follow dia so kita tak follow. Esoknya, dia unfollow kita. K terbaik kan? Aku tak cakap semua tapi sebahagian daripada mereka.

Aku dah kena dah. Bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah berkali-kali. Tapi aku tak kisah pun. Nak unfollow? Silakan. Tak menjejaskan mood aku nak blogging langsung. Sebab aku blogging kerana minat. Lagi sekali aku ulang, minat. Untuk apa follower beribu berjuta tapi yg baca post kita betul-betul dari awal sampai akhir cuma berapa ketul jeh? Zaman sekarang nih bukan kuantiti yg dipandang, tapi kualiti. Ye, kualiti itu penting.

Sejujurnya, follower aku memang tak ramai. Tapi aku bersyukur sebab masih ada yg nak baca setiap kata-kata yg aku luahkan. Beribu terima kasih aku ucapkan kepada semua follower yg ikhlas follow blog aku. Terima kasih banyak-banyak. Kalian tulang belakang aku. Tanpa kalian, blog nih cuma tong sampah buruk di tepi jalan yg hanya dipandang tapi langsung tak bernilai. Terima kasih sekali lagi :') Meh peluk ketat-ketat meh.

Terima kasih juga kepada kawan-kawan di alam maya yg selalu ada waktu aku perlukan seseorang untuk meluahkan segala rasa hati. Terima kasih atas nasihat kalian. Terima kasih atas sokongan kalian. 

Biar tangan tak berjabat, namun hati kita saling memiliki.

Aku sayang kalian. Sungguh, aku benar sayang :')

Sunday, January 01, 2012

Goodbye 2011. Welcome 2012 :)

Tumblr_lx2ullflz71qk8fbro1_500_large

Assalamualaikum.

Saya update nih cuma nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2012 kepada semua. Tuh jeh. Okey tak, saya tipu. Membazir jeh update kalau setakat nak tulis tuh jeh. Kan kan? 

Pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru. Tak sangka begitu cepat masa berlalu. Kalau boleh, saya nak hentikan masa dan tetap tinggal dalam tahun 2011. Saya tak nak beralih. Saya tak bersedia lagi. Saya takuttttt. Takut apa tuh biarlah rahsia. Saya seorang jeh yg tahu. K poyo.

Tahun depan dah Tingkatan 4. Aww, macam tak percaya jeh saya dah jadi senior agung. Lagi setahun dah jadi senior terhormat pulak. Tidak sabar rasanya nak buli budak - budak bawah saya. Biar mereka rasa! Biar mereka tahu langit tinggi rendah. Ahhh kejam. Padahal konon - konon jelah kan.

Tahun 2011 nih tahun paling tough sebab saya merupakan calon PMR. Now dah "bekas calon PMR". Lega. 3 tahun belajar untuk PMR dan alhamdulillah saya dah buat yg terbaik dan saya puas hati. Tak sia - sia pergi library nak belajar walaupun sebenarnya tak belajar pun, main jeh lebih. Tahun nih paling banyak main. Belajar tak serius. Tidur dalam kelas. Ketawakan cikgu Razak bila ada tulisan "Cikgu Razak comel" kat skrin. 

Ahhh. Banyak sungguh kenangan tahun 2011 nih. Kalau nak cerita satu - satu memang 7 hari 7 malam pun saya tak tahulah habis ke tak. Saya yakin dan sangat pasti bahawa saya akan merindui semua itu :')

Tumblr_lx15rawwwt1r86we0o1_500_large

Azam 2012? Dah ramai yg tanya tadi kat IM. Okey, saya annoying. Saya annoying dengan soalan tuh macam saya annoying dengan soalan "berapa A PMR?" dulu. Dah seminggu keputusan keluar, tolong jangan tanya lagi. BOSAN. Haha. Syukurlah keputusan elok. Kalau tak, lagi bengang eden nak menjawabnya -.-

Saya takde azam. Setiap tahun pun takde rasanya. Cuma bila orang tanya, saya jawab jeh lah apa - apa untuk buatkan dia diam dan tak tanya lagi soalan yg sama. LOL. Sebenarnya setiap hari saya ada azam baru. Cuma buat dengan tidak jeh bezanya. Anda bagaimana? Anda mampu mengubahnya. Tetiba, k.

So tahun 2012 nih mesti ramai kawan - kawan yg keluar sana sini. Ada yg pergi SBP, ada yg pergi Teknik, ada yg berhenti sekolah konon nak kerja nak carik duit buat kahwin, ada yg saja - saja pindah sekolah and ada yg kena tendang mungkin, muehehe. Harap - harap korang semua dapat apa yg korang nak okey? :) Saya ada apply SBP jugak. Tp my dad tak bagi pergi. Okey, sayang jugak dia kat saya. Saya macam nak pergi, macam tak nak. Rasa sayang pulak pada STK. Sayang nak tinggalkan kawan - kawan yg dah tiga tahun bersama. Auww.

Tak kisahlah korang pergi mana pun, yg penting semoga persahabatan kita kekal sampai bila - bila. Alamak terpanjang pulak post kali nih. Ehehehehe. Selamat Tahun Baru semua! Semoga Tahun 2012 nih memberi kebahagiaan dan kegembiraan buat kalian. Kepada calon - calon PMR dengan SPM tuh, goodluck guys...! Jangan main - main nanti menyesal. Nangis air mata darah pun tak dapat ubah apa - apa tau :p

Baiklah. Dah pukul 2 pagi. Saya nak tidur. Bye semua :)

Copyright 2010-2017 © Blog ini diedit dengan penuh kasih sayang oleh Fieyqa Adelova.